Voorkomen en omgaan met horeca faillissementen: tips en inzichten

08-09-23

Voorkomen en omgaan met horeca faillissementen: tips en inzichten

Voor alle sectoren geldt dat het aantal faillissementen dit jaar hoog is, de horeca faillissementen zijn daar geen uitzondering op. De horecasector, een bruisende en dynamische industrie, heeft de afgelopen jaren helaas te maken gehad met aanzienlijke uitdagingen. De wereldwijde pandemie en de daaruit voortvloeiende lockdowns hebben geleid tot financiële problemen voor veel horecaondernemingen. Tijdens de coronacrisis leek het wel mee te vallen met de horeca faillissementen, maar in 2023 is het aantal faillissementen in de horeca ongekend hoog.

In dit blog bekijken we hoe ondernemers kunnen proberen faillissementen horeca te voorkomen, hoe ze kunnen omgaan met dreigende faillissementen en wat er komt kijken bij faillissement aanvragen.

Wat zijn de risico’s die faillissementen horeca kunnen veroorzaken?

Alle sectoren worden momenteel getroffen door faillissementen, maar waarom is het aantal faillissementen horeca zo extreem hoog? Horecaondernemers zijn vaak gepassioneerde mensen die streven naar het creëren van gastvrije omgevingen waar mensen samenkomen om te genieten van eten, drinken en gezelligheid. Met alleen passie en inzet red je het helaas niet altijd. Als horecaondernemer zijn er ook hele zakelijke feiten waar je rekening mee moet houden en die soms tegen jouw gastvrije inborst stuiten. Ze zijn echter wel noodzakelijk om een faillissement horeca juist te voorkomen en nog heel lang die gastvrijheid te kunnen bieden.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van faillissementen in de horeca, zoals hoge operationele kosten, seizoensgebonden fluctuaties in de vraag, veranderende smaakvoorkeuren van consumenten en externe gebeurtenissen zoals de recente pandemie.

Sommige van deze factoren zijn lastig onder controle te houden of krijgen. Eerder schreven we al over manieren om de effecten van de inflatie tegen te gaan en hoe technologie kan helpen om kosten te besparen. Merk je dat je financieel echt in de problemen dreigt te raken of heb je het gevoel dat je daar al middenin zit? Trek dan vooral meteen aan de bel. Soms zie jij door de bomen het bos niet meer, maar ziet iemand met een objectieve blik nog mogelijkheden om het weer op de rit te krijgen. Er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen om je kans op succes te vergroten en mogelijk een horeca faillissement te voorkomen:

1. Solide Financiële Planning
Een goed doordachte financiële planning is essentieel. Houd rekening met alle uitgaven, van huur en loonkosten tot inkoop van voorraden. Een realistische budgettering helpt om onverwachte financiële tegenvallers op te vangen.

2. Diversificatie van Diensten
Beperk je aanbod niet tot slechts één type dienst. Overweeg om meerdere inkomstenstromen te creëren, zoals afhaalmaaltijden, cateringdiensten of zelfs kookworkshops.

3. Klantgerichtheid
Luister naar je gasten en pas je aanbod aan op basis van hun feedback. Een tevreden klantenbestand kan voor een consistente omzet zorgen.

4. Efficiënt Voorraadbeheer
Te veel voorraad kan leiden tot verspilling, terwijl te weinig voorraad tot gemiste verkoopkansen kan leiden. Houd je voorraadniveaus nauwlettend in de gaten en pas ze aan op basis van vraag en seizoen.

5. Flexibel Personeelsbestand
In drukke periodes kan extra personeel nodig zijn, maar tijdens rustigere tijden kunnen te veel medewerkers een last worden. Overweeg flexibele arbeidsregelingen om de personeelskosten te beheersen.

Met de payrolloplossingen van Fooks kan jij je personeel inzetten wanneer je ze nodig hebt en betaal je een vast bedrag per gewerkt uur. Fooks neemt het juridisch werkgeverschap op zich, regelt alle contractuele zaken en verzorgt de volledige salarisadministratie. Jouw personeel werkt bij jou, maar staat zogezegd bij Fooks op de loonlijst. Dit zorgt ervoor dat jij alle ruimte houdt om te ondernemen.

Wat te doen bij dreigend horeca faillissement?

Als een horeca faillissement dreigt, is het belangrijk om proactief te handelen:

1. Zoek hulp
Raadpleeg een financieel adviseur of een zakelijke coach om de financiële situatie te beoordelen en te bekijken of er mogelijke oplossingen zijn.

2. Herzie je bedrijfsmodel
Overweeg of er aanpassingen kunnen worden gedaan aan je bedrijfsmodel, zoals het verminderen van operationele kosten, heronderhandeling van huurovereenkomsten of het herpositioneren van je merk.

3. Onderhandel met crediteuren
Als je schulden hebt, benader dan je crediteuren om betalingsregelingen te treffen. De meeste crediteuren zijn bereid tot compromissen om verlies te minimaliseren. 

Wat te doen als je toch faillissement aan moet vragen?

In het geval dat een faillissement onvermijdelijk lijkt, is het belangrijk dat je het proces van een faillissement aanvragen begrijpt en de juiste stappen doorloopt.

1. Advies raadplegen
Voordat je een faillissement aanvraagt, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen om de gevolgen en verplichtingen volledig te begrijpen.

2. Rechtbankprocedure
Het aanvragen van een faillissement vindt plaats via de rechtbank. Een rechter zal de financiële situatie van het bedrijf beoordelen en bepalen of een faillissement gerechtvaardigd is.

3. Aanstelling van een curator
Als het faillissement wordt goedgekeurd, zal een curator worden aangesteld om de financiële zaken van het bedrijf te beheren en te liquideren.

Moet de horeca faillissementen blijven vrezen?

Hoewel het vermijden van een horeca faillissement een uitdaging kan zijn, zijn er stappen die ondernemers kunnen nemen om hun kansen op succes te vergroten. Door middel van zorgvuldige financiële planning, klantgerichtheid en flexibel ondernemerschap kunnen horecaondernemers in veel gevallen de veerkracht ontwikkelen die nodig is om moeilijke tijden te doorstaan. Soms kan je er echter met alle wil van de wereld niet aan ontkomen dat het toch mis gaat. In gevallen waarin een faillissement onvermijdelijk lijkt, is het van cruciaal belang om professioneel advies in te winnen en het proces van een faillissement aanvragen goed te begrijpen.

De horecasector zal altijd een plek blijven waar mensen samenkomen om te genieten, te vieren en herinneringen te creëren en daardoor ook een plek blijven waar niet alle processen in beton gegoten kunnen worden. De horeca zal altijd te maken hebben met pieken en dalen, veranderende trends, afhankelijkheid van externe factoren als het weer, festiviteiten, et cetera. Je kan als horecaondernemer zorgen dat je altijd een vinger aan de pols houdt, zodat je nooit voor (financiële) verrassingen komt te staan en proberen je zaak zo efficiënt en goed mogelijk te draaien.

Fooks denkt graag met je mee over hoe dat voor jouw zaak het beste kan. Onze ervaren HR-medewerkers sparren graag met je over de mogelijkheden en kansen voor jouw bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door ons je personeelszaken en -administratie uit handen te laten nemen, zodat jij alle tijd en ruimte hebt om je bezig te houden met het maken van die financiële planning, het creëren en onderhouden van verschillende inkomstenstromen, efficiënte roosters maken, en je te blijven focussen op klanttevredenheid en adequaat voorraadbeheer. Met onze gratis personeelsapp kan je een aantal van deze zaken heel makkelijk en efficiënt op één plek regelen en bijhouden.

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse of Max zijn er voor je.