Is de inzet van technologie de oplossing voor personeelstekort in de horeca?

27-07-23

Is de inzet van technologie de oplossing voor personeelstekort in de horeca?

Ongemerkt is er de afgelopen jaren al heel wat technologie de horeca ingeslopen die het werk een stuk makkelijker hebben gemaakt. Contactloos bestellen en betalen, online reserveringssystemen; het zijn allemaal vormen van technologie die we pak ‘m beet tien jaar geleden nog niet tot onze beschikking hadden. Moeten we dat willen, al die technologie in de horeca? Komen gasten niet juist voor het persoonlijke contact in de horeca? Het zijn veelgehoorde bezwaren. Bij technologie denken we al snel aan de negatieve risico’s. Wanneer je de technologie op de juiste manier inzet in de horeca, kan het juist veel voordelen opleveren. Het kan er juist voor zorgen dat het personeel meer tijd heeft voor persoonlijke interactie en service.      

Innovatie in de horeca

Ook apps zoals die van Fooks zijn vormen van technologische innovaties in de horeca die het de ondernemer makkelijker maken. Met deze gratis personeelsapp maak je bijvoorbeeld in een handomdraai roosters, creëer je financieel inzicht, houd je verlof en verzuim bij en heb je complete, online personeelsdossiers. In dit blog laten we je de voordelen van technologie in de horeca zien en hoe technologie een oplossing kan zijn voor het personeelstekort.

Welke positief effect heeft technologie in de horeca op het personeelstekort?

De horecabranche heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een groeiend probleem: een tekort aan personeel. Het vinden en behouden van goed personeel is een uitdaging geworden voor veel horecaondernemers. Gelukkig biedt technologie de horeca een scala aan oplossingen die de efficiëntie, productiviteit en gastervaring kunnen verbeteren. Hieronder bespreken we er een aantal.

  • Automatisering van herhaalde taken

Een van de meest voor de hand liggende toepassingen van technologie in de horeca is de automatisering van repetitieve taken, zoals reserveringen, betalingen en voorraadbeheer. Geautomatiseerde reserveringssystemen maken het voor gasten gemakkelijk om online een tafel te boeken, waardoor het aantal telefoontjes en handmatige reserveringen afneemt. Dit bespaart het personeel kostbare tijd die ze kunnen besteden aan andere taken en de gasten. Voorraadbeheersystemen met geautomatiseerde bestellingen zorgen ervoor dat de voorraad altijd op peil is en besparen handmatige controle door een medewerker. Deze systemen houden automatisch de voorraadniveaus bij en genereren bestellingen wanneer bepaalde items bijna uitverkocht zijn.

  • Geautomatiseerde bestelprocessen

Een andere manier waarop technologie de horeca kan ondersteunen, is door efficiëntere bestelprocessen mogelijk te maken. Steeds meer restaurants maken gebruik van digitale menukaarten en zelfbedieningssystemen. Gasten kunnen via tablets of smartphones hun bestelling plaatsen, waardoor de noodzaak van een ober om elke bestelling op te nemen afneemt. Dit vermindert niet alleen de werkdruk van het personeel, maar zorgt ook voor een snellere doorstroming van bestellingen, waardoor klanten sneller bediend worden.

  • Technologie inzetten in de keuken

De inzet van technologie in de horecakeuken kan de efficiëntie verbeteren. Met geavanceerde bestel- en bezorgsystemen kunnen bestellingen naadloos worden doorgegeven aan de keuken, waardoor de communicatie tussen het personeel wordt gestroomlijnd en de wachttijden worden verkort. Bovendien kunnen keukenautomatiseringssystemen helpen bij het beheren van voorraadniveaus en het verminderen van voedselverspilling, wat leidt tot kostenbesparingen en duurzamere praktijken.

  • Het gebruik van online platforms en apps

Ook de al eerder genoemde personeelsapp is een voorbeeld van de inzet van technologie de horeca. Naast de bovengenoemde voordelen hebben deze apps en platformen nog een aantal voordelen. Deze horecaplatforms  hebben het voor restaurants mogelijk gemaakt om online bestellingen en reserveringen te accepteren, waardoor ze een breder publiek kunnen bereiken en de omzet kunnen verhogen. Bovendien hebben deze platforms de mogelijkheid om klantgegevens vast te leggen en te analyseren, waardoor restaurants beter kunnen begrijpen wat hun klanten willen en gepersonaliseerde aanbiedingen kunnen doen. 

Let er bij de inzet van technologie in de horeca wel op dat ze niet meer kosten dan dat ze opleveren en dat de interactie met de gasten niet verdwijnt. Laat iemand de gasten uitleggen hoe het systeem werkt en helpen waar nodig, niet iedereen beschikt ook over de vaak benodigde smartphone. Door iemand als gastheer of gastvrouw rond te laten lopen verlies je dat eerste contactmoment en de interactie met je gasten niet. Maar in plaats van zes of twintig obers op een vol terras, kan je hiermee misschien wel af met vier of vijftien.

Robotica, virtuele assistenten en AI, toekomstmuziek of dichterbij dan we denken?

Virtuele assistenten kennen we inmiddels via websites waarop we vragen kunnen stellen aan de virtuele assistent. Voor veel mensen zijn robotica en AI (Artificial Intelligence) nog futuristische vormen van technologie die we niet direct associëren met de horeca, al was het alleen maar vanwege de hoge kosten van deze technologieën. Toch zijn beide al behoorlijk vergevorderd in ontwikkeling en toepassing. Voor de horeca zijn verschillende toepassingen te bedenken van deze technologieën.

Door middel van virtuele assistenten kunnen gasten vragen stellen en informatie opvragen over het menu, openingstijden of speciale aanbiedingen. Dit vermindert de druk op het personeel, vooral tijdens drukke periodes. AI kan ook worden gebruikt voor het analyseren van gegevens en het voorspellen van vraagpatronen. Door historische gegevens te analyseren, kunnen horecaondernemers beter anticiperen op piekmomenten en hun personeelsplanning optimaliseren.

Robotica heeft veel potentie als technologie in de horeca. Robots kunnen verschillende taken in restaurants overnemen, zoals het opnemen en serveren van bestellingen, het schoonmaken van tafels en zelfs het bereiden van voedsel. De inzet van robots in de bediening lijkt op dit moment nog echt een no-go. Want hoe gastvrij is het als je geen menselijke interactie meer hebt? Maar met de sneltreinvaart waarin technologie in het laatste decennium op alle vlakken in de maatschappij is ingeburgerd, is het niet ondenkbaar dat een robot die ons drankje opneemt over tien jaar helemaal niet zo vreemd meer is.

Technologie in de horeca, de oplossing?

Het personeelstekort in de horeca is een uitdaging waar veel ondernemers mee te maken hebben. Gelukkig biedt technologie de horeca tal van oplossingen om de efficiëntie te verhogen, de productiviteit te verbeteren en de gastervaring te optimaliseren. Door het inzetten van innovatieve technologische oplossingen kunnen horecaondernemers het personeelstekort beter het hoofd bieden en tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening handhaven.

Hoewel technologie een waardevol hulpmiddel is, is het belangrijk om een balans te vinden tussen technologie en menselijk contact. Het is juist de combinatie van menselijke interactie en technologische innovaties die de horecabranche kan versterken en kansen biedt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van onze gratis personeelsapp en hoe die jou als ondernemer helpt en tijd bespaart? Plan dan hier een vrijblijvende demo.

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse of Max zijn er voor je.