Verloning per week, vier weken of maand? Wanneer krijg je je loon?

Door Debbie Brugman, 18-07-22

Verloning per week, vier weken of maand? Wanneer krijg je je loon?

We krijgen regelmatig de vraag van medewerkers hoe het zit met de loonuitbetaling. Bij Fooks hanteren we drie frequenties voor verloning:

  • Per week
  • Per vier weken
  • Per maand

In overleg met de opdrachtgever wordt bepaald met welke frequentie de verloning plaatsvindt. Wanneer jouw opdrachtgever ervoor kiest om per week te verlonen, heb je de mogelijkheid om aan te geven dat je liever per vier weken je loon uitbetaald krijgt. Andersom is dit niet mogelijk.

Verschil tussen maandelijks of per 4 weken uitbetaald krijgen

Bij maandelijkse uitbetaling krijgen medewerkers iedere maand op dezelfde datum hun loon. Dit is meestal aan het einde van de maand, rond de 25e. Valt de datum in het weekend dan vindt de uitbetaling meestal plaats op de vrijdag ervoor of de maandag erna. Fooks hanteert een ander uitbetalingsmoment voor medewerkers met een oproepovereenkomst. Onze data voor uitbetaling vind je in de laatste alinea.

Bij een vierwekelijkse uitbetaling ontvangen medewerkers hun salaris elke vier weken op dezelfde dag in de week. Dit houdt dus in dat de datum van uitbetaling elke keer anders is. Een voordeel van vierwekelijkse uitbetaling is dat medewerkers dertien keer per jaar uitbetaald krijgen in plaats van twaalf keer. Waardoor er dus minder tijd tussen de uitbetalingen zit en het spreekwoordelijke “ik houd een stukje maand over aan het eind van mijn salaris” minder snel van toepassing is. Per saldo betekent het echter niet dat je meer uitbetaald krijgt. Onderaan de streep komt het op hetzelfde neer. In het geval van vierwekelijks uitbetalen wordt het jaarsalaris gedeeld door dertien, bij maandelijks uitbetalen door twaalf.

Een nadeel van vierwekelijks uitbetalen kan zijn dat de meeste vaste lasten aan het eind van de maand plaatsvinden of dat je automatische incasso’s daarvoor hebt ingesteld op een vaste datum per maand. Doordat je niet elke maand op dezelfde datum salaris gestort krijgt, moet je zelf goed je administratie in de gaten houden en zorgen dat er op de datum van automatische incasso’s voldoende geld op je rekening staat. Je moet dus eigenlijk altijd een buffer op je betaalrekening hebben voor je automatische incasso’s.

Vierwekelijkse verloning in schrikkeljaren

Tijdens schrikkeljaren is er een 53e week, de vierwekelijkse uitbetaling komt daardoor niet uit. Hiervoor zijn twee oplossingen:

  • In de laatste periode worden vijf weken uitbetaald in plaats van vier;
  • De laatste week wordt apart uitbetaald

Soms is bij een vierwekelijkse betaling afgesproken dat de eerste termijn van vier weken altijd op 1 januari begint. In dat geval moet de 53e week bij de laatste betaling van het jaar worden uitbetaald.

Data uitbetalingen bij Fooks

De wekelijkse uitbetaling vindt bij Fooks altijd plaats op donderdag.

De maandelijkse verloning kent twee uitbetalingsdata:

  • Vaste medewerkers worden uitbetaald op de 25e van elke maand;
  • Oproepmedewerkers worden in principe uitbetaald in de eerste week van de nieuwe maand. Dit is echter wel afhankelijk van wanneer de opdrachtgever (het bedrijf waar jij werkt) de uren accordeert. Fooks is hierin erg flexibel en heeft soms wel zes betaalmomenten in de eerste twee weken van een nieuwe maand om alle oproepmedewerkers te verlonen. Zodat iedere oproepmedewerker zo snel mogelijk zijn of haar salaris gestort krijgt.

De vierwekelijkse uitbetaling vindt ook altijd plaats op donderdag, maar dan in de volgende frequentie:

Gewerkte uren van

Uitbetaling op donderdag in

week 1 t/m 4

week 5

week 5 t/m 8

week 9

week 9 t/m 12

week 13

week 13 t/m 16

week 17

week 17 t/m 20

week 21

week 21 t/m 24

week 25

week 25 t/m 28

week 29

week 29 t/m 32

week 33

week 33 t/m 36

week 37

week 37 t/m 40

week 41

week 41 t/m 44

week 45

week 45 t/m 48

week 49

week 49 t/m 52

week 1

 

Heb je nog vragen over jouw verloning? Neem dan gerust contact met ons op, we kijken graag met je mee.

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse of Max zijn er voor je.