Personeelsplanning recreatie, een serieuze uitdaging

25-10-21

Personeelsplanning recreatie, een serieuze uitdaging

Of je nu een bioscoop, een dierentuin, een sauna, een kartbaan, een evenementenbureau hebt of een cateraar bent, iedereen in de recreatiebranche weet hoe lastig de personeelsplanning kan zijn. De personeelsplanning recreatiebranche is afhankelijk van externe factoren. Daardoor is de planning wisselvallig en lastig ruim van tevoren te maken. Waar voor de één een zonnig weekend betekent dat het alle hens aan dek is, is het voor de andere een teken dat ze een rustig weekend tegemoet gaan. Andersom is regen en slecht weer een slecht teken voor de bezoekersaantallen van een dierentuin en buitenfestival, maar kunnen de kartbaan en de bioscoop rekenen op extra bezoekers.

Personeelsplanning hospitality van papier naar online

Personeelsplanning hospitality is lastig, omdat het aantal mensen dat je nodig hebt per week kan verschillen. Nu is de planning maken sowieso al niet de meest favoriete bezigheid van de meeste ondernemers, maar wanneer het zo grillig kan zijn, is het een extra uitdaging. Waar de personeelsplanning recreatiebranche vroeger vaak neerkwam op een planning op papier of in Excel maken, is dat tegenwoordig gelukkig niet meer nodig. Een planning op papier of in Excel is tijdrovend. Niet alleen tijdens het maken, maar ook omdat je de uren daarna nog moet verwerken in de salarisadministratie. Werknemers moeten hun gewerkte uren ook ergens bijhouden. Vooral omdat werken in de recreatiebranche nog wel eens betekent dat er meer of minder uren gemaakt worden dan dat er op de planning stonden. Jij moet die uren vervolgens controleren en afzetten tegen de contracturen.  Vrij vragen ging vrijwel altijd via een vrij-vraag-agenda of schriftelijke verzoeken direct bij de werkgever of de bedrijfsleider. Verlof en verzuim moest ook op papier of in Excel bijgehouden worden. Gelukkig kan het tegenwoordig makkelijker en sneller: met behulp van online personeelsplanners.

Met de gratis personeelsapp van Fooks maak je in een handomdraai een personeelsplanning recreatiebranche. Naast de planning kan je in de gratis app ook alle personeelsdossiers bijhouden, verzuim en verlof registreren en uren klokken. Maak je ook gebruik van de gratis financiële module, dan heb je realtime inzicht in je financiële gegevens. De planning wordt automatisch gekoppeld aan de financiële gegevens die je hebt ingevoerd. Hierdoor zie je bijvoorbeeld in één oogopslag het loonkostenpercentage. Op die manier houd je grip op je financiële situatie. Het is ook mogelijk om dit volledig te automatiseren door een betaalde kassakoppeling toe te voegen aan de app.

De voordelen van online personeelsplanning recreatiebranche

In een eerder blog schreven we al over de voordelen die een online personeelsplanning in de horeca biedt. Deze voordelen gelden ook voor een online personeelsplanning recreatiebranche. Horeca en recreatie kennen dezelfde afhankelijkheid van externe factoren die van invloed zijn op de personeelsbezetting. De voordelen van een online planningstool zijn:

  1. Tijdsbesparing
  2. Geldbesparing
  3. Meer inzicht
  4. Duidelijke communicatie
  5. Interactie met medewerkers

Tijdsbesparing doordat je alle gegevens bij elkaar hebt in de app. In één oogopslag zie je de beschikbaarheid van je medewerkers, hun contracturen en verlofaanvragen. Verwacht je grotere drukte, dan pas je het rooster makkelijk aan. Je ziet snel wat de openstaande diensten zijn en wie van je medewerkers beschikbaar zijn.

Elk uur dat jij besteedt aan de personeelsplanning kost geld. Jouw tijd is ook geld. Daarnaast kan je met een online personeelsplanning recreatiebranche de loonkosten ten opzichte van de omzet inzien.  Dit kan wanneer je je (verwachte) omzetcijfers toevoegt in de app. Op die manier kan je aan de hand van het gewenste loonkostenpercentage een planning maken. Het geeft je meer inzicht in de cijfers van je bedrijf en je kan sneller bijsturen als je ziet dat je loonkosten te hoog zijn ten opzichte van de verwachte omzet. Behalve omzet en loonkosten heb je ook de complete personeelsdossiers inzichtelijk in dezelfde app.

Een personeelsplanning recreatiebranche met behulp van de personeelsapp zorgt ook voor duidelijke communicatie met je medewerkers. Iedere medewerker kan in de app zijn of haar rooster zien, verzoeken indienen en reageren op verzoeken. De interactie met je medewerkers over de personeelsplanning gaat snel en makkelijk via de planningsapp. 

Het belang van een goede personeelsplanning recreatiebranche

Genoeg personeel, snelheid en efficiëntie zijn belangrijk in de recreatiebranche. Het is essentieel om de juiste medewerkers op het juiste moment aan het werk te hebben. Een goede personeelsplanning recreatiebranche is daarom van groot belang. Uiteraard valt niet alles te voorspellen, maar rekening houden met externe factoren, zoals bijvoorbeeld schoolvakanties, feestdagen, terrasseizoen, eindejaarsuitjes, kan je een hoop stress schelen.

Door de personeelsplanning recreatiebranche in de app te maken, krijg je inzicht in piek- en dalmomenten. Dit kan je helpen bij het maken van een planning in de komende maanden of voor volgend jaar. Te veel personeel op rustige momenten zorgt voor te hoge loonkosten ten opzichte van je omzet. Te weinig personeel op drukke momenten gaat ten koste van de service en snelheid, wat je uiteindelijk ook geld kost, omdat er omzet blijft liggen. Het is niet altijd te voorkomen dat je een keer te veel of te weinig personeel ingeroosterd hebt. Maar door de planning te koppelen aan je omzetcijfers, houdt je wel een vinger aan de pols om makkelijk bij te kunnen sturen als de loonkosten te hoog dreigen te worden. Je kan zelf in één oogopslag zien hoe je er financieel voor staat, in plaats van achteraf via de boekhouder.

Werk je met (een aantal) vaste krachten die een x-aantal uren op vaste dagen werken, dan kan je gebruik maken van een template waarin je deze diensten al vast zet. Je hoeft dan alleen de open diensten nog in te vullen met de flexibele schil.

Meer weten over online personeelsplanning hospitality?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze gratis planningsapp of alle mogelijkheden van de gratis personeelsapp, plan dan een vrijblijvende demo in. Hierin laten we je de voordelen en het gemak van een online personeelsplanning recreatiebranche zien. Of maak een afspraak met een van onze ervaren medewerkers om te kijken welke voordelen jij kan halen uit onze app. Ben je op zoek naar een totaaloplossing op het gebied van ontzorgen wat betreft personeelszaken? Max vertelt je graag meer over de mogelijkheden van salarisadministratie en payroll.

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse of Max zijn er voor je.