Minderjarige werknemers? Andere regels

02-07-24

Minderjarige werknemers? Andere regels

Vorig jaar had maar liefst 90% van de 17-jarigen een bijbaantje. In de supermarkt, bij de boer én in de horeca natuurlijk. En goed om te weten, voor de jongeren die bij je werken en stage lopen gelden andere regels. En de regels voor 15-jarigen zijn ook weer anders dan de regels voor 17-jarigen. We zetten de belangrijkste op een rij.

Vanaf 13 jaar

Tot 13 jaar mogen jongeren in Nederland helemaal niet werken. Soms kan voor cultureel werk - denk aan zang- en dansoptredens - een ontheffing worden aangevraagd. Jongeren van 13 en 14 mogen lichte werkzaamheden en klusjes doen: oppassen bij familie bijvoorbeeld, of fruit plukken. 

15 jaar

15-jarigen mogen al wat meer. Denk aan folders bezorgen, vakken vullen en helpen in de bediening in een kantine of restaurant. Kan daar alcohol worden geschonken? Dan mogen 15-jarigen daar alléén werken als het om een vmbo-stage gaat. 

Vanaf 16 jaar

16- en 17-jarigen mogen bijna alles doen wat volwassenen doen. Bijna, want er gelden uitzonderingen voor gevaarlijk werk, zoals werken met wilde dieren of giftige stoffen.

Toestemming van de ouders?

Weet je dat een minderjarige bepaald werk voor je mag doen, dan sluit je een arbeidsovereenkomst met hem of haar af. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen dat zelf. Jongeren ónder de 16 hebben toestemming nodig van hun ouders. Is die toestemming er niet, en werkt de minderjarige vier weken voor je zonder dat je van de ouders hoort, dan mag je ervan uitgaan dat je werknemer die toestemming heeft. 

Nieuwe horeca-cao vanaf 1 juli

Vanaf 15 jaar mogen jongeren werken in de horeca. De minimumlonen zijn in de horeca anders dan in andere branches. Dit zijn de bedragen volgens de horeca-cao vanaf 1 januari 2024.

  • Voor een 15-jarige: € 4,79 per uur.
  • Voor een 16-jarige: € 6,16 per uur.
  • Voor een 17-jarige: € 7,52 per uur.
  • Voor een 18-jarige: € 8,89 per uur.
  • Voor een 21-jarige: € 13,68 uur. 

Vanaf 1 juli 2024 gaan de lonen omhoog. Kijk voor de complete loontabel horeca hier.

 

Bron: Advocaten van Nu

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse of Max zijn er voor je.