Loonstijging horeca 2023: wat verandert er per 1 juli?

15-06-23

Loonstijging horeca 2023: wat verandert er per 1 juli?

Eerder schreven we al over de cao-loonstijging en de verhoging van het minimumloon horeca per 1 januari 2023. Met ingang van 1 juli gaat de volgende loonstijging horeca van 2023 in. De stijging van het minimumloon per 1 januari was met 10,15% nogal een flinke loonsverhoging. Zeker omdat er ook sprake was van een periodieke en cao-loonstijging.

Stijging van het minimumloon in juli 2023

Naast de eerdere loonstijgingen die voortkomen uit de cao-afspraken, zal het wettelijk minimumloon horeca in juli 2023 wederom stijgen. Het wettelijk minimumloon horeca wordt periodiek aangepast om rekening te houden met de kosten van levensonderhoud en inflatie. Deze stijging heeft invloed op alle sectoren, inclusief de horeca. Werknemers die momenteel het minimumloon verdienen, hebben dus recht op een verhoging van hun loon per 1 juli. Het wettelijk minimumloon wordt verhoogd met 3,13%. Dat komt neer op € 1975 per maand (€ 12,12 bruto per uur). Onderstaande loontabel geldt vanaf 1 juli:

 

Leeftijd

Bruto maandloon

Bruto uurloon

21 en ouder

€ 1995,00

€ 12,12

20

€ 1795,50

€ 10,90

19

€ 1596,00

€ 9,69

18

€ 1396,50

€ 8,48

17

€ 1197,00

€ 7,27

16

€ 997,50

€ 6,06

15

€ 798,00

€ 4,85

 
Bron: Koninklijke Horeca Nederland (https://assets.khn.nl/uploads/downloads/2023008loontabel-cao-horeca.pdf).

Wettelijk minimumloon horeca, hoe zit het precies?

Het wettelijk minimumloon horeca is gebaseerd op het wettelijk minimumloon zoals dat door de overheid wordt vastgesteld. Elke Nederlander van 21 jaar en ouder heeft minimaal recht op dat bedrag. De overheid past dit loon twee keer per jaar aan. De wet kent geen minimumuurloon, het wettelijk minimumloon dat vastgesteld wordt, is per maand voor een fulltime dienstverband. Niet elke branche hanteert hetzelfde aantal uren voor een fulltime dienstverband. Voor de horeca is dit 38 uur. Het gestelde wettelijk minimumloon geldt voor de horeca daarom voor een 38-urige werkweek. Op basis daarvan kom je op € 12,12 per uur.

In 2024 komt de overheid ook met een wettelijk minimumuurloon. Hiermee wordt voorkomen dat de een 40 uur per week moet werken voor het minimumloon en de ander 36. Uiteraard staat het je altijd vrij om een hoger loon af te spreken dan het wettelijk minimumloon horeca. Een lager loon mag echter nooit.

Wijziging minimumloon horeca: controleer je periodieken

De verhoging van het wettelijk minimumloon horeca heeft ook gevolgen voor de cao loontabel, aangezien vanaf 1 juli de basislonen van de loongroepen 1 t/m 4 gelijk zijn aan het wettelijk minimumloon. Daarom zijn ook de periodieken in de loongroepen 1 t/m 4 aangepast, zodat het verschil tussen het basisloon en de verschillende periodieken 2% blijft. Medewerkers die in een periodiek van de loongroepen 1 t/m 4 zitten, hebben per 1 juli 2023 in ieder geval recht op het loon dat bij betreffende periodiek staat.

Als de periodiek waar de medewerker in zit niet meer voor komt in de tabel, heeft deze medewerker in ieder geval recht op het loon bij de hoogste nog bestaande periodiek in zijn of haar schaal. Is het huidige loon hoger dan de hoogste bestaande periodiek in de schaal, dan verandert er niets in zijn of haar loon.

Het belang van een kloppend loongebouw

Wanneer je niet voldoet aan de loonstijging horeca 2023 kan dat resulteren in boetes. Het is daarom belangrijk om je loonadministratie op orde te hebben. Zorg er daarom voor dat je al je medewerkers juist hebt ingeschaald in je loongebouw volgens de loontabel die vanaf 1 juli geldt.

Wil je je liever niet bezig houden met zaken als loonadministratie en de wijzigingen die daarin plaatsvinden? Dan is het uitbesteden van de loonadministratie of payrolling wellicht een goede oplossing voor jou. De ervaren HR-professionals van Fooks nemen de salarisadministratie en alle bijkomende regels en veranderingen uit handen. Bij payrolling nemen wij het volledige werkgeversrisico over, zodat jij je kan focussen op het ondernemen. We denken graag met je mee en kijken wat voor jouw zaak de mogelijkheden zijn. We vertellen je er graag vrijblijvend meer over.

Met Fooks heb je de mogelijkheid om al jouw personeelszaken onder te brengen bij één partner. Van administratie, personeelsplanning tot salarisstrook; door de integratie met de gratis Fooks app is alles terug te vinden in één omgeving. Een app die voor iedereen en overal beschikbaar is en die het makkelijker maakt voor jou én jouw medewerkers. Een totaaloplossing waarin wij met je meedenken en ondernemen.

 

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse of Max zijn er voor je.