Starten in de horeca: de 7 meestgestelde vragen

07-08-25

Een eigen horecazaak beginnen is een droom. Maar voordat je eerste gast binnenloopt, moet er achter de schermen veel gebeuren. Denk aan vergunningen, diploma’s, voedselveiligheid en personeel. Om je op weg te helpen, geven we je hier de antwoorden op de 7 meestgestelde vragen van horecastarters.

Starten in de horeca: de 7 meestgestelde vragen

1. Welke diploma's heb ik nodig in de horeca?

Dat hangt af van het type horecabedrijf dat je start. Ga je alcohol schenken? Dan is de Verklaring Sociale Hygiëne verplicht. Serveer je eten of drinken? Dan moet je werken volgens de Hygiënecode. Hoe groter of complexer je zaak, hoe meer regelgeving. Laat je dus goed informeren voordat je begint.

2. Welke vergunningen heb ik nodig als ik een horecazaak start?

Als horecaondernemer heb je vaak meerdere vergunningen nodig. De meest bekende is de Drank- en Horecavergunning voor het schenken van alcohol. Maar ook gemeentelijke vergunningen (bijvoorbeeld voor een terras of openingstijden) en milieuvergunningen kunnen nodig zijn. De eisen verschillen per gemeente.

3. Waar moet ik aan voldoen bij voedselbereiding in de horeca?

Als je eten of drinken gaat bereiden of serveren, gelden er duidelijke regels. Je moet je horecabedrijf registreren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en werken volgens de Hygiënecode Horeca. Dit geldt ook bij bezorgen of afhalen. Ook moet je voldoen aan de Allergenenwetgeving: gasten moeten kunnen zien of gerechten allergenen bevatten zoals gluten, noten of lactose. Doe je dit niet goed, dan riskeer je boetes van de NVWA.

4. Hoe financier ik mijn horecazaak?

Er zijn verschillende manieren om de financiering van je horecabedrijf rond te krijgen. Denk aan een banklening, crowdfunding of een brouwerijcontract. Sommige starters gebruiken eigen spaargeld of stappen in met een compagnon. Wat voor jou werkt, hangt af van je plan, je investeringsbehoefte en je risicoprofiel.

5. Wat zijn de regels als ik alcohol wil schenken?

De Alcoholwet regelt het verstrekken van alcohol in Nederland. Je mag geen alcohol schenken aan jongeren onder de 18 en je hebt een Verklaring Sociale Hygiëne nodig. Er gelden ook zedelijkheidseisen voor ondernemers en personeel. Vanaf juli 2021 zijn de inrichtingseisen versoepeld: toiletten vallen bijvoorbeeld onder het Bouwbesluit, niet onder extra horecaregels.

6. Waar moet ik op letten bij het huren of kopen van een horecapand?

Een pand kiezen vraagt om meer dan alleen een goede locatie. Denk ook aan:

  • het bestemmingsplan: mag er horeca in?
  • bestaande contracten met leveranciers of brouwerijen
  • onderhoudsverplichtingen en verzekeringen
  • de staat van het pand en brandveiligheid

Laat je goed adviseren voor je iets ondertekent. 

7. Wat moet ik regelen als ik personeel ga aannemen?

Personeel aannemen betekent dat je werkgever wordt en daar komt nogal wat bij kijken. Je moet arbeidsovereenkomsten opstellen, identiteitspapieren controleren, loonheffingsformulieren invullen en een personeelsdossier bijhouden. Ook ben je verantwoordelijk voor correcte loonbetaling, het toepassen van de horeca-cao, contractbeheer en het regelen van zaken zoals verlofaanvragen, verzuim, zwangerschapsuitkeringen en werkgeversverklaringen. Als je net begint, kan dat overweldigend zijn. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te doen.

Door te payrollen bij Fooks nemen wij je werkgeverslasten en -kosten over. Je loopt geen risico bij ziekte, we verzorgen je arbodienstverlening, beheren de contracten en regelen je complete salarisadministratie. Alles is perfect geregeld voor jou én voor je medewerkers. En met de gratis Fooks Planningsapp heb je altijd inzicht, waar je ook bent. Heb je vragen of wil je meer weten over Fooks Payrolling? We zijn er voor je. 

 

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Robert, Max of Danny zijn er voor je.