Diverse generaties op de werkvloer? Haal het beste uit de mix
10-07-25
Werken er bij jou in de zaak verschillende generaties? Dat biedt kansen. Om van elkaar te leren en elkaar te versterken. Je gasten komen tenslotte ook uit verschillende generaties. Maar je krijgt ook te maken met verschillende manieren van werken. En met wrijving soms. Generatie-expert Kim Jansen heeft praktische tips. Zo haal je het beste uit die mix.

Breng de generaties in kaart
Alles begint met inzicht. Stel je én je medewerkers een paar vragen. Zo wordt iedereen zich bewust van de verschillen en overeenkomsten. Bijvoorbeeld:
- Hebben we een goede mix aan generaties op de werkvloer?
- Hebben we te maken met leeftijdsdiscriminatie?
- Geven onze managers effectief leiding aan jong én oud?
- Werken jong en oud goed samen?
- Vinden de jongeren de zaak futureproof en aantrekkelijk?
- Kan iedereen lekker werken?
- Ondersteunen we medewerkers in hun levens- en beroepsfase?
- Gebruiken we de unieke talenten van elke generatie?
- Managen we de minder sterke kanten?
7 tips
Met de antwoorden op ga je vervolgens aan de slag. Wat gaat goed, wat kan beter? Bespreek het open met je team en bedenk samen de volgende stappen. En lees de tips hieronder.
Tip 1: Check je vooroordelen
Wees eerlijk: wat zijn je aannames? Stop met negatieve stereotyperingen en kijk uit voor leeftijdsdiscriminatie
Tip 2: Wees lief voor elkaar
Toon begrip voor elkaars verschillen. Het maakt je team sterker als je positief naar elkaar kijkt.
Tip 3: Ontdek je blinde vlekken
Neem je eigen patronen onder de loep. Leer van andere generaties en probeer nieuw gedrag uit.
Tip 4: Zorg voor een goede mix
Stimuleer constructieve samenwerking tussen jong en oud
Tip 5: Ondersteun levens- en beroepsfase
Bij elke fase horen kansen en uitdagingen. Ondersteun je mensen daarin.
Tip 6: Een open gesprek
Moedig interactie aan en praat openlijk over je visie en elkaars behoeften. Verzamel verschillende perspectieven.
Tip 7: Update samen
Jong brengt vernieuwing, oud brengt ervaring. Samen zorgen zij voor een energieke en futureproof organisatie.
Koester je parels
Alweer glazen poleren? Kan ik niet wat anders doen? Bij eentonig werk gaat iedereen zich snel vervelen. En jongeren willen zich graag snel ontwikkelen. Trap dus niet op de rem omdat je denkt dat ze eerst ervaring moeten opdoen. Grote kans dat ze dan vertrekken naar een andere zaak. Heb je een pareltje in huis? Koester dat talent. Geef extra taken, kijk wat er kan en probeer het. Voor je het weet is dit straks je nieuwe manager. Of de volgende horecaondernemer.
Bron: Koninklijke Horeca Nederland
Delen:
Contact met Fooks
Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Robert, Max of Danny zijn er voor je.