Werken op feestdagen in de horeca, wat zegt de CAO?

Door Debbie Brugman, 13-12-22

Werken op feestdagen in de horeca, wat zegt de CAO?

Op dagen dat de meeste mensen vrij zijn, zijn de horecamedewerkers meestal aan het werk. Werken op feestdagen in de horeca is eerder regel dan uitzondering. Maar hoe zit het in de horeca met werken op feestdagen? Wat zegt de horeca-cao hierover? In dit blog vertellen we je over de belangrijkste afspraken uit de horeca-cao over feestdagen.

Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk om helder te hebben welke officiële, landelijke feestdagen volgens de horeca-cao als feestdagen tellen. Hieronder een overzicht van de feestdagen van 2022/2023.

Feestdag

Datum

Feestdag volgens horeca-cao?

Eerste Kerstdag

Zondag 25 december 2022

Ja

Tweede Kerstdag

Maandag 26 december 2022

Ja

Nieuwjaarsdag

Zondag 1 januari 2023

Ja

Goede Vrijdag

Vrijdag 7 april 2023

Nee

Eerste Paasdag

Zondag 9 april 2023

Ja

Tweede Paasdag

Maandag 10 april 2023

Ja

Koningsdag

Donderdag 27 april 2023

Ja

Bevrijdingsdag

Vrijdag 5 mei 2023

Nee

Hemelvaartsdag

Donderdag 18 mei 2023

Ja

Eerste Pinksterdag

Zondag 28 mei 2023

Ja

Tweede Pinksterdag

Maandag 29 mei 2023

Ja

Eerste Kerstdag

Maandag 25 december 2023

Ja

Tweede Kerstdag

Dinsdag 26 december 2023

Ja

 

Horeca-cao feestdagen: voor wie geldt wat?

Wat betreft werken op feestdagen in de horeca gaat de cao ervan uit dat er op een feestdag in principe volgens het rooster wordt gewerkt. Dus wanneer iemand altijd op maandag werkt, zal hij of zij ook werken op een maandag die een feestdag is. Vaak zijn feestdagen extra drukke dagen in de horeca en zal je dus nog extra personeel nodig hebben naast je eventuele vaste bezetting. Personeel dat daadwerkelijk werkt op een feestdag, heeft recht op feestdagencompensatie. Een feestdag wordt niet standaard als een doorbetaalde vrije dag beschouwd. Een medewerker die gewerkt heeft op tweede kerstdag heeft recht op compensatie, een medewerker die gewerkt heeft op Goede Vrijdag niet, omdat de laatste niet als officiële feestdag wordt gezien in de horeca-cao.

Medewerkers die een wisselend rooster hebben mag je inroosteren om te werken op een feestdag. Zij hebben dan recht op compensatie over de gewerkte uren. Een medewerker kan van tevoren aangeven dat hij of zij niet wil werken op een bepaalde feestdag. Als werkgever ben je dan verplicht om te kijken of je zijn of haar uren anders in kan delen die week. Als dit niet mogelijk is, moet de werknemer een vakantiedag opnemen.

Sommige ondernemers hebben medewerkers met een vast dienstrooster, die werkzaamheden verrichten die niet worden aangeboden op de feestdag. Denk hierbij aan medewerkers met administratieve functies. Zij hebben wel recht op een doorbetaalde vrije dag, omdat zij die dag anders wel gewerkt zouden hebben. Het staat je vrij om deze medewerkers op feestdagen ook werk aan te bieden. Zij hebben dan ook recht op de feestdagencompensatie.

Niet werken op feestdagen in de horeca, hoe zit dat?

Wanneer een medewerker vrij wil zijn op een erkende feestdag, moet hij of zij hiervoor vakantie-uren opnemen en aan jou toestemming vragen voor het verlof. Omdat feestdagen geen standaard vrije dag zijn in de horeca, werkt vrij vragen hetzelfde als voor elke andere dag of periode.

Een andere reden dat medewerkers niet werken op feestdagen in de horeca kan zijn dat het bedrijf dicht is. Sommige horecazaken zijn bijvoorbeeld op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten. Wanneer jij als werkgever besluit dicht te zijn op een officiële feestdag, moet je je medewerkers wel doorbetalen. De werknemer kan er eventueel ook voor kiezen om vakantie-uren op te nemen. Je kan als werkgever de werknemer niet zomaar verplichten een vakantiedag op te nemen. Dat mag alleen wanneer je in de arbeidsovereenkomst afspraken hebt gemaakt over een verplichte bedrijfssluiting.

Wat houdt de feestdagencompensatie in volgens de horeca-cao feestdagen?

Voor werken op feestdagen in de horeca geldt een feestdagencompensatie. De compensatie bestaat uit tijd voor tijd voor een dienst die begint op een officiële feestdag, met uitloop van de dienst na 24.00 uur. De medewerker heeft voor ieder uur dat hij of zij in de horeca werkt op feestdagen recht op vrije tijd op een ander moment waarvoor geen vakantie-uren ingeleverd hoeven te worden. Deze vrije tijd moet de werknemer binnen drie maanden na de gewerkte feestdag op kunnen nemen. Als dat niet mogelijk is, moet je als werkgever een toeslag van 50% van het uurloon uitbetalen over de gewerkte uren. De feestdagencompensatie geldt niet voor een medewerker die (nog) geen vakkracht is.

De horeca-cao geeft een duidelijke omschrijving van de definitie van vakkracht:

Een vakkracht is een vakervaren werknemer die achttien jaar of ouder is en beschikt over een erkend vakdiploma voor de functie. Je wordt ook als vakervaren gezien als je aantoonbaar voldoende ervaringsuren in de desbetreffende functie hebt opgedaan. Dat is in ieder geval zo bij feitelijk 1.976 opgebouwde ervaringsuren op of na een achttiende verjaardag, ongeacht voltijd of deeltijd.

Fooks helpt je graag met vragen over loonzaken. Onze ervaren HR-medewerkers adviseren je graag over salaris- en personeelsadministratie. Wil jij liever bezig zijn met ondernemen dan met alle regels over salarisadministratie? Dan is het uitbesteden van de salarisadministratie of payrolling wellicht een interessante optie. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden en voordelen voor jouw bedrijf. Zodat jij in alle vrijheid kan ondernemen en wij ons buigen over zaken als feestdagencompensatie.

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse of Max zijn er voor je.