Loonschaal horeca: alles wat je moet weten over eerlijk betalen

29-10-25

Salaris is in de horeca altijd een hot topic. Je mensen willen weten of ze krijgen wat ze verdienen, en als ondernemer wil je zeker weten dat alles klopt. De loonschaal horeca is je beste vriend. In de horeca-cao staat precies wat een medewerker hoort te verdienen, afhankelijk van functie, ervaring en leeftijd. Elk halfjaar, op 1 januari en 1 juli, worden de loontabellen aangepast. Zo is je loonadministratie altijd up-to-date.

Loonschaal horeca: alles wat je moet weten over eerlijk betalen

Nooit meer gissen

Een loonschaal in de horeca geeft aan welk salaris hoort bij een bepaalde functie en ervaringsniveau. De cao verdeelt functies in functiegroepen, van groep I (beginnende medewerker) tot groep XI (leidinggevende functies). In elke groep zitten treden die stijgen als iemand langer in dienst is of meer ervaring opdoet. Dat systeem zorgt voor duidelijkheid en eerlijkheid. Geen giswerk of onderbetaling, maar een transparante beloning waar iedereen zich goed bij voelt. Bovendien sluit de loonschaal horeca altijd aan op het wettelijk minimumloon, dat op 1 juli 2025 is gestegen naar € 14,40 per uur voor medewerkers vanaf 21 jaar. 

Nieuwe loonschalen horeca in 2026

In 2026 stijgen de lonen in de horeca weer.

  • Op 1 januari 2026: 2,5 % loonsverhoging voor álle functiegroepen.
  • De functiegroepen I en II stijgen mee met het wettelijk minimumloon (WML). Dus ook hun basis- en eindlonen en feitelijke salarissen stijgen op 1 januari 2026.
  • De vakvolwassen leeftijd gaat omlaag: vanaf 20 jaar geldt het volledige loon binnen de schaal (in plaats van 21 jaar) voor vakkrachten.

Rekenvoorbeelden

Een beginnende medewerker (functiegroep I) verdient in 2026 bijvoorbeeld tussen ongeveer € 14,50 en € 15,10 per uur. Een zelfstandig werkende kok (groep III) zit richting € 16,00 tot € 17,50. En leidinggevenden (groepen IX–XI) verdienen richting € 23,50 tot € 27,50+ per uur. Binnenkort worden de officiële loontabellen voor 2026 gepubliceerd. Die delen we dan natuurlijk meteen.

Met een goede beloning hou je je team gemotiveerd

De loonschaal horeca zorgt voor een eerlijk kader waarmee je als werkgever precies weet waar je aan toe bent. Door je lonen af te stemmen op de cao laat je zien dat je goed werkgeverschap serieus neemt, en dat wordt in deze krappe arbeidsmarkt alleen maar belangrijker. Met een goede beloning hou je je team gemotiveerd én voorkom je personeelsproblemen. Payroll of verloon je via Fooks? Dan hoef je niets te doen. We verlonen volgens de juiste loonschalen in de horeca-cao. 

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Robert, Max of Danny zijn er voor je.