Soorten arbeidsovereenkomsten in de horeca
In de horeca werk je met mensen en met pieken. Daarom zijn er verschillende soorten arbeidsovereenkomsten die aansluiten bij wat jij nodig hebt op de vloer. Of je nu iemand voor een seizoen, een vaste kracht of een oproepmedewerker zoekt: het contract bepaalt de afspraken, rechten en plichten. Die afspraken liggen deels vast in de wet en deels in de horeca-cao. Denk aan zaken als oproeptermijnen, vakantiedagen en toeslagen. Hieronder zetten we de belangrijkste contractvormen die in 2025 gelden voor je op een rij.
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, ook wel een tijdelijk contract, heeft een vooraf afgesproken einddatum. In de horeca is dit type contract veelgebruikt, bijvoorbeeld voor seizoenskrachten of bij projectmatig werk. Volgens de horeca-cao mag je maximaal drie tijdelijke contracten achter elkaar aanbieden binnen een periode van twee jaar. Komt er een vierde contract of ga je over die twee jaar heen? Dan wordt het automatisch een vast contract. Zo heb je als werkgever de nodige flexibiliteit, terwijl je medewerkers toch zekerheid en rechten opbouwen, zoals vakantiedagen.
Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, een vast contract, heeft geen einddatum. Het biedt de meeste zekerheid voor beide partijen. Je kunt zo’n contract direct afsluiten, maar ontstaat ook automatisch na een reeks tijdelijke contracten. Voor werkgevers betekent dit meer verantwoordelijkheid: je biedt vast werk en een stabiel inkomen, volgens het basisloon en de voorwaarden uit de horeca-cao. Voor werknemers betekent het rust, zekerheid en de opbouw van dienstjaren.
Nulurencontract en oproepovereenkomsten
Het nulurencontract en andere oproepovereenkomsten zijn specifieke vormen van een arbeidsovereenkomst waarbij de arbeidsovereenkomst geen vaste arbeidsomvang kent. Dit betekent dat de werknemer, vaak een invalkracht-nuluren of oproepkracht, pas werkt als de werkgever hem oproept en er werk beschikbaar is. Volgens de horeca-cao hebben oproepkrachten na twaalf maanden recht op een aanbod voor een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddelde van de gewerkte uren per week in die periode. Belangrijk is dat de werkgever het loon moet betalen als er geen werk is, mits de werknemer aan de oproeptermijn heeft voldaan.