Arbeidsovereenkomst horeca: zo zit je goed

In de horeca draait alles om mensen. En om duidelijkheid. Een goede arbeidsovereenkomst is dan ook de basis van elke samenwerking. Of je nu werkt met vaste medewerkers, flexkrachten of oproepkrachten, met een helder contract weet iedereen waar die aan toe is. 

Op deze pagina zetten we voor je op een rij hoe een horeca-contract eruitziet, welke keuzes je hebt, wat er in de cao staat én hoe je met Fooks alles in één keer goed regelt. Wij zorgen voor de juridische en administratieve kant, jij houdt de dagelijkse aansturing in eigen hand.

Fooks 2 Juni 2021 Final Liske Photography 257
Logo Linksvoor
Logo FLOOR
Logo Solid
Logo Paak
Logo James Horeca
Logo Wijmpje

Wat is een arbeidsovereenkomst in de horeca?

Een arbeidsovereenkomst is een afspraak tussen werkgever en werknemer: de medewerker gaat aan de slag in ruil voor loon. Klinkt simpel, maar in de praktijk komen daar heel wat regels bij kijken. Denk aan vaste of flexibele uren, de duur van het contract, loonafspraken, toeslagen en natuurlijk de horeca-cao. Bij Fooks zorgen we dat jouw contracten helemaal kloppen, voor jou én je personeel.

Waarom een schriftelijke arbeidsovereenkomst?

Een mondelinge afspraak is wettelijk geldig, maar niet verstandig. Want zodra er onduidelijkheid ontstaat over gewerkte uren, loon of vakantiedagen, heb je geen poot om op te staan. Zeker met de horeca-cao is het slim om alles zwart op wit te hebben, van oproeptermijn tot toeslagen op feestdagen.

Template Landingspagina's (94)
Template Landingspagina's (97)

Soorten arbeidsovereenkomsten in de horeca

In de horeca werk je met mensen en met pieken. Daarom zijn er verschillende soorten arbeidsovereenkomsten die aansluiten bij wat jij nodig hebt op de vloer. Of je nu iemand voor een seizoen, een vaste kracht of een oproepmedewerker zoekt: het contract bepaalt de afspraken, rechten en plichten. Die afspraken liggen deels vast in de wet en deels in de horeca-cao. Denk aan zaken als oproeptermijnen, vakantiedagen en toeslagen. Hieronder zetten we de belangrijkste contractvormen die in 2025 gelden voor je op een rij.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, ook wel een tijdelijk contract, heeft een vooraf afgesproken einddatum. In de horeca is dit type contract veelgebruikt, bijvoorbeeld voor seizoenskrachten of bij projectmatig werk. Volgens de horeca-cao mag je maximaal drie tijdelijke contracten achter elkaar aanbieden binnen een periode van twee jaar. Komt er een vierde contract of ga je over die twee jaar heen? Dan wordt het automatisch een vast contract. Zo heb je als werkgever de nodige flexibiliteit, terwijl je medewerkers toch zekerheid en rechten opbouwen, zoals vakantiedagen.

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, een vast contract, heeft geen einddatum. Het biedt de meeste zekerheid voor beide partijen. Je kunt zo’n contract direct afsluiten, maar ontstaat ook automatisch na een reeks tijdelijke contracten. Voor werkgevers betekent dit meer verantwoordelijkheid: je biedt vast werk en een stabiel inkomen, volgens het basisloon en de voorwaarden uit de horeca-cao. Voor werknemers betekent het rust, zekerheid en de opbouw van dienstjaren.

Nulurencontract en oproepovereenkomsten

Het nulurencontract en andere oproepovereenkomsten zijn specifieke vormen van een arbeidsovereenkomst waarbij de arbeidsovereenkomst geen vaste arbeidsomvang kent. Dit betekent dat de werknemer, vaak een invalkracht-nuluren of oproepkracht, pas werkt als de werkgever hem oproept en er werk beschikbaar is. Volgens de horeca-cao hebben oproepkrachten na twaalf maanden recht op een aanbod voor een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddelde van de gewerkte uren per week in die periode. Belangrijk is dat de werkgever het loon moet betalen als er geen werk is, mits de werknemer aan de oproeptermijn heeft voldaan.

 

 

Template Landingspagina's (98)

Voordelen van payrolling in de horeca

Goed personeel is de kern van je bedrijf – en wij zorgen dat alles goed geregeld is voor  jou en je medewerkers. We hebben al meer dan 20 jaar ervaring. En we werken inmiddels voor 40.000 medewerkers in voornamelijk hospitality en horeca. 

  • Al 20 jaar de specialist in horeca payrolling
  • Vaste lage prijs, zonder onverwachte kosten 
  • Gratis Fooks Planningsapp
  • Ouderwets goede service
  • In 3 seconden je medewerkers uitbetalen met CashOut
  • Snel grote aantallen medewerkers verlonen door geautomatiseerde processen 

Arbeidsvoorwaarden en cao in de horeca

Wat is de horeca-cao?

De horeca-cao is het document waarin alle minimale arbeidsvoorwaarden voor horecamedewerkers staan vastgelegd. Het is het resultaat van afspraken tussen werkgevers, zoals Koninklijke Horeca Nederland, en vakbonden. Denk aan zaken als het basisloon, arbeidstijden, toeslagen en vakantiedagen. Voor werkgevers die lid zijn van de werkgeversorganisatie geldt deze cao als verplichting. Zo zorgen we samen voor eerlijkheid en duidelijkheid in de hele horecabranche.

Wettelijke arbeidsvoorwaarden

Naast de horeca-cao gelden ook algemene arbeidswetten die voor iedereen gelden, zoals het Burgerlijk Wetboek en de Arbeidstijdenwet. Die zorgen dat iedereen recht heeft op een minimumloon, goede afspraken over werktijden, en bescherming bij ziekte of ontslag. Die wetten zijn het vangnet dat ervoor zorgt dat je altijd een eerlijk basispakket aan rechten en plichten hebt, ongeacht de cao of het contract.

Vakantiedagen en verlofregelingen

Binnen de horeca-cao en de wet zijn er duidelijke afspraken over vakantiedagen en verlof. Iedereen heeft recht op een minimum aantal vakantiedagen, gebaseerd op hoeveel je werkt. Vaak biedt de horeca-cao zelfs extra’s. Daarnaast zijn er regelingen voor bijzonder verlof, zoals zorgverlof of calamiteitenverlof, zodat je ook in lastige situaties je werk en privé in balans kunt houden. Het is belangrijk dat vakantiedagen en verlofuren goed worden bijgehouden, zodat alles netjes klopt en misverstanden voorkomen worden.

 

 

Updates en veranderingen in de arbeidsovereenkomsten

Wat is er veranderd in de horeca-cao?

De horeca-cao staat nooit stil en wordt regelmatig aangepast om mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen in de branche en op de arbeidsmarkt. Dat kan gaan om een hoger basisloon, nieuwe regels voor oproepovereenkomsten, of veranderingen in hoe vakantiedagen worden opgebouwd. Als werkgever of werknemer is het belangrijk om deze updates goed te volgen. Ze bepalen namelijk direct wat er in de arbeidsovereenkomst staat en hoe het dagelijks werk eruitziet. Zo stijgen de lonen weer per 1 juli 2025. Benieuwd naar de nieuwste loontabellen? Deze vind je hier. 

Nieuwe wetten, nieuwe regels voor contracten

Wetgeving verandert regelmatig en dat heeft direct invloed op je arbeidscontract. Denk aan de Wet arbeidsmarkt in balans, of WAB, die flexibele contracten minder aantrekkelijk maakt en vaste contracten stimuleert. Dit raakt bijvoorbeeld oproepcontracten, arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en de regels rond transitievergoedingen. Werkgevers moeten hun contracten en beleid dus continu updaten om aan de wet te blijven voldoen en boetes te voorkomen.

Wat brengt de toekomst?

De horeca-arbeidsmarkt blijft in beweging. Er is meer vraag naar flexibiliteit, maar ook naar duurzame en stabiele banen. De krapte op de arbeidsmarkt dwingt werkgevers om aantrekkelijker te worden. Het Horeca Ontwikkel Platform, oftewel HOP, speelt hierbij een belangrijke rol. HOP helpt werkgevers en werknemers met opleidingen, trainingen en duurzame inzetbaarheid, zodat iedereen in de horeca kan blijven groeien en ontwikkelen. Verwacht daarom meer vaste contracten, betere arbeidsvoorwaarden en meer aandacht voor het welzijn en de inzetbaarheid van medewerkers. Zo bouwen we samen aan een gezonde toekomst voor de horeca en het personeel.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een arbeidsovereenkomst in de horeca?

Een arbeidsovereenkomst in de horeca is een schriftelijke overeenkomst tussen een werkgever en werknemer waarin de arbeidsvoorwaarden, zoals loon, werktijden en functiegroep, zijn vastgelegd. Dit kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, onbepaalde tijd, nulurencontract zijn afhankelijk van de afspraken.

Wat houdt een nulurencontract in?

Een nulurencontract, ook wel nul-urencontract genoemd, is een type arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer geen vast aantal uren per week werkt. De werkgever verplicht zich om de werknemer uit te betalen voor de gewerkte uren, maar de werknemer heeft ook de mogelijkheid om oproep te weigeren.

Wat zijn de rechten en plichten van werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd?

Werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden zoals vastgesteld in de horeca-cao en de wettelijke rechten zoals vakantiedagen en recht op loon. De werkgever is verplicht om een schriftelijke overeenkomst te verstrekken.

Hoeveel vakantiedagen heb ik recht op?

Volgens de horeca-cao heb je recht op vier keer het aantal dagen dat je per week werkt. Werk je vijf dagen per week? Dan krijg je dus 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Daarnaast bouw je ook 5 bovenwettelijke vakantiedagen op. In totaal dus 25 vakantiedagen.  Die extra uren zijn afgesproken in de horeca-cao en zorgen voor wat extra ademruimte. Werk je parttime of op oproepbasis, dan worden je vakantiedagen naar rato berekend. Hoeveel je precies opbouwt, zie je terug op je loonstrook of in je arbeidsovereenkomst. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Wat is het verschil tussen een tijdelijk contract en een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd?

Een tijdelijk contract is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een einddatum, terwijl een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd geen einddatum heeft en doorgaans meer zekerheid biedt voor de werknemer.

Hoe worden de arbeidsvoorwaarden vastgelegd?

De arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd in een schriftelijke arbeidsovereenkomst. Dit is een verplichting voor de werkgever, die ook moet voldoen aan de regels volgens de cao horeca. Hierin staan onder andere het basisloon, de arbeidsomvang en eventuele feestdagentoeslagen.

Wat zijn de mogelijkheden voor invalkrachten en oproepkrachten?

Invalkrachten en oproepkrachten kunnen ook werken onder een nulurencontract. Dit betekent dat zij op oproepbasis werken en recht hebben op uitbetaling voor de gewerkte uren. De oproeptermijn moet minimaal 24 uur van tevoren zijn, tenzij anders overeengekomen.

Hoe wordt het loon berekend bij een nulurencontract?

Als er sprake is van een contract voor bepaalde tijd, kan het in principe niet tussentijds worden opgezegd, tenzij dit expliciet is afgesproken. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt een wettelijke opzegtermijn van één maand voor zowel werknemer als werkgever, tenzij anders afgesproken in het contract of de horeca-cao.

Kan een arbeidsovereenkomst schriftelijk worden gewijzigd?

Ja, een arbeidsovereenkomst kan schriftelijk worden gewijzigd, maar dit moet in overleg tussen de werkgever en werknemer gebeuren. Dit geldt ook voor veranderingen in de functie of arbeidsomvang.

Wat gebeurt er als de arbeidsovereenkomst afloopt?

Als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd afloopt, eindigt deze automatisch op de afgesproken einddatum. De werkgever moet de werknemer tijdig informeren en kan in bepaalde gevallen een nieuw contract aanbieden, bijvoorbeeld als het gaat om seizoenskrachten in de horeca.

Maak een afspraak

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?

Onze collega’s Mylon, Robert, Max of Danny vertellen graag
wat we voor jullie kunnen doen. We horen graag van je.