Ziekte en ziekteverzuim in de horeca door conflict

In de horeca is het omgaan met ziekteverzuim een belangrijk aandachtspunt. Door het vaak hoge werktempo en de onregelmatige werktijden is het risico op ziekte in de horeca relatief groot. Wanneer een medewerker zich ziek meldt, gelden er duidelijke regels vanuit de horeca-cao, de Wet verbetering poortwachter en eventuele afspraken met de arbodienst. Een correcte ziekmelding is essentieel voor het voorkomen van misverstanden en het beperken van de duur van de ziekte.

Elske Nissen 00212
Logo Linksvoor
Logo FLOOR
Logo Solid
Logo Paak
Logo James Horeca
Logo Wijmpje

Wat moet je doen bij ziekteverzuim in de horeca?

Meldt een werknemer zich ziek, dan begint het verzuim officieel op de eerste ziektedag. Volgens de cao horeca geldt hier vaak één wachtdag per ziektegeval, dat betekent dat er voor deze dag geen loon hoeft te worden doorbetaald. Vanaf dag twee is de werkgever verplicht om het loon door te betalen, tenzij in de arbeidsovereenkomst anders is afgesproken. De loondoorbetaling bij ziekte geldt tot maximaal 104 weken, waarbij ten minste 70 procent van het loon moet worden betaald. In de eerste 52 weken moet dit bedrag in ieder geval minimaal het geldende minimumloon zijn.

Let op: bij wisselende uren wordt het gemiddelde aantal gewerkte uren over de 13 weken voorafgaand aan de ziekmelding als basis gebruikt.

 

Begeleiding en re-integratie: samen weer aan het werk

Bij langdurig ziekteverzuim is het cruciaal om de zieke medewerker te ondersteunen via een passend re-integratieplan. De arbodienstverlening speelt hierin een sleutelrol. De Wet verbetering poortwachter stelt dat er binnen 6 weken na de ziekmelding een probleemanalyse moet zijn opgesteld, gevolgd door een plan van aanpak. Door op tijd te schakelen met een bedrijfsarts en te zorgen voor open communicatie, vergroot je de kans op een succesvolle werkhervatting.

Template Landingspagina's 2025 07 24T152718.188

Wat als er meer speelt?

Niet elke ziekmelding is medisch. Soms meldt een werknemer zich ziek, terwijl er in feite sprake is van een conflict op de werkvloer. Dit noemen we situatieve arbeidsongeschiktheid. Er is geen medische reden om thuis te blijven, maar door spanningen met collega’s of leidinggevenden is werken tijdelijk niet mogelijk.

Dit komt vaker voor dan je denkt, zeker in de horeca waar de werkdruk hoog is en samenwerking cruciaal. Je mag als werkgever niet vragen naar de reden van de ziekmelding, maar je kunt wél letten op signalen: spanningen, klachten, verminderde prestaties of veranderend gedrag. Speelt er iets? Geef het dan door aan de bedrijfsarts. Deze mag gericht vragen stellen en beoordelen of er sprake is van situatieve uitval.

Arbeidsconflicten voorkomen?

  • Investeer in goede communicatie
  • Grijp vroeg in bij spanningen
  • Schakel waar nodig een mediator in

Een goede mediator helpt bij het oplossen van conflicten voordat ze leiden tot verzuim of juridische stappen. Zo behoud je een gezonde en prettige werkvloer.

Hoe kun je ziekteverzuim in de horeca voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Het verminderen van ziekteverzuim in de horeca begint bij:

  • Goede arbeidsomstandigheden
  • Aandacht voor werkdruk en roosters
  • Een veilige, open werksfeer
  • Een passende verzuim­verzekering voor de horeca
  • Duidelijke afspraken volgens de cao horeca en KHN-richtlijnen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) biedt werkgevers concrete tools om grip te houden op verzuim. Een combinatie van een voordelige ziekteverzuimverzekering en goede begeleiding zorgt voor lagere kosten en snellere re-integratie van zieke medewerkers. Ook met Fooks Fit willen we ziekteverzuim in de horeca tegengaan. Met Fooks Fit hou je je héle team fit. Doordat we het welzijn van je team ondersteunen en doordat we aandacht hebben voor preventie, hou je uitval binnen de perken. Onze fysiotherapeuten en psychologen komen meteen in actie als er iets is. Je medewerkers worden snel geholpen, en staan niet maanden op een wachtlijst. Fooks Fit is er ook voor leidinggevenden. Want als je de signalen van verzuim op tijd herkent, hou je problemen beheersbaar.

 

Template Landingspagina's 2025 07 24T152833.829

Daarom kies je voor Fooks als payroll specialist

Goed personeel is de kern van je bedrijf – en wij zorgen dat alles goed geregeld is voor  jou en je medewerkers. We hebben al meer dan 20 jaar ervaring. En we werken inmiddels voor 40.000 medewerkers in voornamelijk hospitality en horeca. 

  • Al 20 jaar de specialist in horeca payrolling
  • Vaste lage prijs, zonder onverwachte kosten 
  • Gratis Fooks Planningsapp
  • Ouderwets goede service
  • In 3 seconden je medewerkers uitbetalen met CashOut
  • Snel grote aantallen medewerkers verlonen door geautomatiseerde processen 

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als een werknemer zich ziekmeldt?

Als een medewerker zich ziekmeldt, registreer je dit op de eerste ziektedag en meld je dit bij je verzuimverzekeraar en/of arbodienst. Volgens de cao horeca geldt meestal één wachtdag per ziektegeval. Zorg dat de werknemer de voorschriften bij ziekte naleeft, zoals telefonisch contact en bereikbaar zijn voor controle of overleg met de bedrijfsarts. Payroll je bij Fooks? Dan meldt de werknemer zich ziek bij ons. Wij zijn dan ook de schakel met de bedrijfsarts. 

Hoe lang moet ik loon doorbetalen bij ziekte?

Je bent als werkgever verplicht om gedurende maximaal 104 weken het loon van zieke medewerkers door te betalen. In het eerste jaar van ziekte moet je minimaal 70 procent van het loon betalen, met als ondergrens het geldende minimumloon. Payroll je bij Fooks? Dan heb je hier geen omkijken naar en regelen wij je personeelsverloning.

Wat is een wachtdag en hoe werkt het?

De cao horeca kent één wachtdag per ziektegeval. Voor die dag hoeft geen loon te worden betaald. Je kunt hier alleen schriftelijk van afwijken in de arbeidsovereenkomst. Payroll je bij Fooks? Dan regelen wij het ziekteverzuim van je medewerkers.

Wat doet de arbodienst bij ziekteverzuim?

De arbodienst beoordeelt de situatie via een bedrijfsarts en begeleidt de re-integratie van de zieke medewerker. Binnen zes weken ontvang je een probleemanalyse, waarna jullie samen een plan van aanpak opstellen. Payroll je bij Fooks? Dan zijn wij de schakel tussen werkgever, werknemer en bedrijfsarts.

Hoe lang mag een werknemer ziek thuisblijven?

Tot maximaal 104 weken, mits de medewerker meewerkt aan re-integratie. Daarna vervalt de loondoorbetalingsplicht en kan het UWV een WIA-beoordeling doen. Payroll je bij Fooks? Dan nemen wij het verzuimbeheer over.

Wat zijn de rechten van een zieke werknemer in de horeca?

De medewerker heeft recht op:

  • Loondoorbetaling bij ziekte

  • Begeleiding via de arbodienst

  • Privacy (geen verplichting om medische details te delen)

  • Opzegbescherming tijdens de eerste 2 ziektejaren

Payroll je bij Fooks? Dan dragen wij zorg voor alle bovengenoemde rechten.

Wat zijn de gevolgen voor de arbeidsovereenkomst?

Ziekte ontslaat je niet van verplichtingen. Een contract mag niet worden opgezegd tijdens ziekte, behalve na 104 weken én met goedkeuring van het UWV. Een tijdelijk contract mag wél aflopen.

Payroll je bij Fooks? Dan heb je hier geen omkijken naar en regelen wij alles omtrent contracten en verzuim voor je medewerkers.

Maak een afspraak

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?

Onze collega’s Mylon, Robert, Max of Danny vertellen graag
wat we voor jullie kunnen doen. We horen graag van je.