Tolhuistuin

“Fooks is de HR-afdeling die ik niet heb”

Zarou van Dis, Tolhuistuin

Cultuurplatform met zelfstandige horeca 

Tolhuistuin in Amsterdam is 18.000 m2 ruimte voor kunst en cultuur. Op het terrein is een idyllische tuin, zalen voor concerten en optredens, een hiphopschool en een groot restaurant met 2 terrassen. Zarou van Dis is er nu 1,5 jaar adjunct-directeur. Voor ze hierheen ging, had ze verschillende functies bij onder meer Paradiso en Studio K. Ze werkte 13 jaar bij De Balie, waar ze via via kennismaakte met Fooks. Tijd om bij te praten.  

  • 1 locatie

  • >150 medewerkers

Afbeelding1 (5)

Zarou: “Ik heb aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht Management voor de culturele sector gedaan, richting evenementen. In het laatste jaar van mijn studie ben ik clubmanager geworden van Winston Kingdom, een klein poppodiumpje in de Warmoesstraat in Amsterdam. Superleuk. Na Studio K heb ik een jaar bij Paradiso gewerkt. Toen ik daar solliciteerde dacht ik, ik werk straks gewoon achter de bar en ik kijk bandjes. Maar al snel organiseerde ik ook het personeelsfeest voor Paradiso. En dat was toen hier in deze tuin.” 

 

“Mensen voelen zich verbonden met de identiteit van deze plek.” 

Afbeelding2 (5)

“Bij De Balie begon ik als horecamanager. Ik dacht van tevoren niet dat ik 13 jaar zou blijven, maar ik kon steeds meer doen. Ik wist nooit zo goed wat ik wilde. Maar ik ben een enorme workaholic. En als je je gewoon ergens in vastbijt, dan komt het wel goed. In Tolhuistuin komt alles samen. We hebben 3 zalen en een concertzaal, een groot restaurant en die hele grote tuin. Met allemaal verschillende culturele partners. Het is echt een cultuurplatform, maar dan met zelfstandige horeca. De horecapartner versterkt de culturele functies doordat we de zalen kunnen terugverdienen met verhuur. En daarmee goedkoop kunnen aanbieden en alle technische installaties kunnen betalen. Dit begon ooit als een pilot. Het pand zou eigenlijk gesloopt worden. Maar inmiddels is onze vergunning al een keer verlengd. Door al die verschillende ruimtes heeft ons complex maar liefst 5 ingangen. Daar hebben we een gimmick van gemaakt. ‘Je kunt hier tegelijkertijd een GroenLinks borrel hebben én een Shell borrel: en die zien elkaar dan aan de bar naast een kunstwerk over verduurzaming. Dat vind ik leuke dingen’.

Hoeveel mensen werken hier eigenlijk? 
We hebben nu 150 medewerkers. We hebben zo'n 50 mensen in vaste dienst met urencontracten, zo’n 50 die echt veel werken en dan nog een stuk of 50 die hier af en toe zijn. Onze mensen werken hier vooral om ons concept en de culturele component. Ik denk ook dat mensen het belangrijk vinden om zich verbonden te voelen met de identiteit van deze plek. Onze programmering en nachtcultuur is natuurlijk heel interessant. Maar er werken hier voornamelijk echte horecatijgers, helemaal gericht op superfijne bar en bediening. De eigenaren zijn ook enorm betrokken, kennen iedereen bij naam. Onze focus ligt op de kwaliteit van horeca. Dat maakt ons anders in de cultuurhoek, waar je vaak alleen maar eet omdat je naar een programma gaat.” “En als iemand blij is, dan staat-ie ook blij op de vloer.”

 

“En als iemand blij is, dan staat-ie ook blij op de vloer.” 

Afbeelding4 (4)

“We hebben nog helemaal geen personeelstekort gehad. We hebben ook eigenlijk geen zzp'ers in dienst. Dat is te danken aan onze goede managers. Maar ik denk dat sommige ondernemers ook wel eens vergeten dat je personeel echt je kapitaal is. Vaak wordt er nonchalant met mensen omgegaan: ‘als je niet wil, dan rot je maar op.’ Maar als je personeel gelukkig is, dan straalt dat af op de werksfeer. Mensen gaan minder snel weg, je houdt kennis in huis en dan krijg je betere service. En als iemand blij is, dan staat-ie ook blij op de vloer.”

Hoe kwam je bij Fooks?
“Via een oom van een collega bij De Balie kwam ik bij jullie uit. Ik was helemaal gefrustreerd door de verloningen. Hij raadde jullie aan als payroll-bedrijf, maar daar ben ik niet zo van. We hebben toch een goede samenwerking kunnen vinden. Fooks is echt goed bezig met HR. Fooks is de HR-afdeling die ik niet heb. Ik heb de personeels- en salarisadministratie bij Fooks neergelegd en ik werk met het Fooks platform. Het hele systeem is voor ons geautomatiseerd. Ik hou heel erg van korte lijntjes. En dit hele systeem van Fooks, de tool die gekoppeld is met andere administratie- en roostersystemen,  maakt dat mogelijk, ook op grotere schaal. Ik hoef alleen maar een e-mailadres in te voeren en een paar gegevens, en vervolgens gaat het lopen. En ja, al die 150 medewerkers snappen meteen wat de bedoeling is. Dat scheelt een hoop frustratie en reminders. En dan ook nog zo'n contract wat er achteraan komt, nu het loopt het supersoepel.”

 

“Ik kan het echt elk bedrijf met meer dan 10, 20 medewerkers aanraden. Omdat het ons gewoon ons heel erg ons ontlast.“

 

 “De insteek van Fooks is heel persoonlijk, en niet zo opgeblazen of salesgericht als bij andere bedrijven. Dat maakt samenwerken prettiger. Ik heb nu overzicht en alle documentatie op één plek. Ik kan met één druk op de knop zien welke contracten er nog niet ondertekend zijn. Dankzij Fooks heb je het gevoel dat je het onder controle hebt. Ik kan het echt elk bedrijf met meer dan 10, 20 medewerkers aanraden. Omdat het ons gewoon ons heel erg ontlast. Je moet eens uitrekenen hoe weinig het kost per loonstrook. En voor dat geld krijg je er bij Fooks ook nog eens heel platform bij, dat alles voor je bijhoudt.”

Afbeelding3 (5)

Andere
cases

Eventure

“Als je met veel oproepkrachten werkt, kun je dat beter niet in eigen dienstverband doen. Het is niet je corebusiness. Voor Fooks wel.”

Lees meer

Het Anatomiegebouw

“Fooks denkt met ons mee, staat 24/7 klaar. Kunnen wij ons focussen op het ondernemen.”

Lees meer

Fort Lent

“Fooks doet onze payrolling. Kan ik mooi een belevenis van je event maken.”

Lees meer

Hands on Events

Samen met Fooks automatiseren we steeds meer. Maar we blijven erop letten dat we het persoonlijke niet kwijtraken.

Lees meer

SOLID Event crew

“Payrolling bij jullie onderbrengen was een goede move. Maar dat we echt samen optrekken heeft de grootste winst opgeleverd.”

Lees meer

Maak een afspraak

Onze collega’s Max, Mylon of Jesse vertellen graag
wat we voor jullie kunnen doen. We horen graag van je.