Nulurencontract horeca 

Alles wat je moet weten over nulurencontracten in de horeca

Als horecaondernemer is het cruciaal om goed op de hoogte te zijn van de verschillende soorten arbeidscontracten die je jouw personeel aanbiedt. In een branche waarin flexibiliteit centraal staat, zijn nulurencontracten vaak een uitkomst, vooral bij het werken met oproepkrachten. Op deze pagina leggen we uit wat een nulurencontract inhoudt, waar je op moet letten en hoe je het op de juiste manier inzet. Bij Fooks staan we klaar om je daarbij te helpen. Als payroll organisatie nemen wij het juridisch werkgeverschap van je over en zorgen we voor een correcte afhandeling van contracten, verzuim, risico’s en verloning. Zo kun jij je focussen op jouw zaak, terwijl wij de rest regelen.

Arbeidscontract
Logo Linksvoor
Logo FLOOR
Logo Solid
Logo Paak
Logo James Horeca
Logo Wijmpje

Wat is een nulurencontract in de horeca?

Een nulurencontract is een flexibele arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd, waarbij geen vast aantal uren is afgesproken. Dit type contract komt veel voor in de horeca, vooral bij oproepkrachten die werken op basis van beschikbaarheid. Volgens de horeca-cao hebben werknemers met een nulurencontract recht op loon voor minimaal drie uur per oproep, ook als zij minder werken. Na twaalf maanden ontstaat er bovendien recht op een vaste arbeidsomvang, gebaseerd op het gemiddelde aantal gewerkte uren in het afgelopen jaar. Werkgevers betalen dus loon over de gewerkte uren, maar moeten rekening houden met wettelijke verplichtingen en cao-afspraken. Een nulurencontract biedt horecaondernemers veel flexibiliteit bij het inplannen van personeel, terwijl werknemers recht houden op een eerlijke beloning volgens de cao.

Hoe werkt het nulurencontract volgens de horeca-cao?

Een nulurencontract in de horeca is een flexibele arbeidsovereenkomst waarbij geen vast aantal uren is afgesproken. De werknemer werkt alleen op oproepbasis en ontvangt loon over de daadwerkelijk gewerkte uren. Volgens de horeca-cao en de Wet Arbeidsmarkt in Balans, heeft de werknemer na 12 maanden recht op een aanbod voor een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddelde aantal gewerkte uren in die periode. Daarnaast geldt dat de werknemer recht heeft op loon voor minimaal drie uur per oproep, zelfs als er minder wordt gewerkt. Werknemers bouwen net als bij andere contracten vakantiegeld en vakantiedagen op, en hebben recht op loon doorbetalen bij ziekte, afhankelijk van de cao-afspraken. Werkt iemand structureel volgens een vast patroon, dan kan dit ook leiden tot het recht op een contract met een vaste arbeidsomvang. Bij nulurencontracten geldt bovendien dat de opzegtermijn afhankelijk is van de contractduur en of tussentijdse opzegging schriftelijk is overeengekomen.

 

Template Landingspagina's (89)
Template Landingspagina's (90)

Wat is het verschil tussen een nulurencontract en een min-maxcontract in de horeca?

Zowel het nulurencontract als het min-maxcontract vallen onder de horeca-cao, maar verschillen in zekerheid voor de werknemer. Bij een min-maxcontract wordt een minimum- en maximumaantal uren afgesproken: de werknemer heeft altijd recht op loon voor het minimumaantal uren, ongeacht het werkaanbod. Extra uren kunnen flexibel worden ingezet tot het afgesproken maximum. Dit biedt meer inkomenszekerheid dan een nulurencontract, maar behoudt wel flexibiliteit. Beide contractvormen kennen duidelijke rechten en plichten rondom loon, arbeidsomvang, oproeptermijnen en doorbetaling, waardoor het belangrijk is dat horecaondernemers zorgvuldig omgaan met de keuze en toepassing van deze contracten.

Template nulurencontract

Ben je een horecaondernemer en heb je personeel in dienst? Dan is het essentieel om je arbeidscontracten goed op orde te hebben. Met onze gratis template voor een nulurencontract zorg je eenvoudig en snel voor een juridisch kloppend contract, volledig in lijn met de horeca-cao. Zo voorkom je misverstanden, voldoe je aan alle wet- en regelgeving én weet je zeker dat je het goed geregeld hebt voor zowel jezelf als je medewerkers. Download de gratis template hier.

 

Template Landingspagina's (91)
Template Landingspagina's (92)

Wat zijn de rechten op vakantiedagen en vakantiegeld?

Zowel het nulurencontract als het min-maxcontract vallen onder de horeca-cao, maar verschillen in zekerheid voor de werknemer. Bij een min-maxcontract wordt een minimum- en maximumaantal uren afgesproken: de werknemer heeft altijd recht op loon voor het minimumaantal uren, ongeacht het werkaanbod. Extra uren kunnen flexibel worden ingezet tot het afgesproken maximum. Dit biedt meer inkomenszekerheid dan een nulurencontract, maar behoudt wel flexibiliteit. Beide contractvormen kennen duidelijke rechten en plichten rondom loon, arbeidsomvang, oproeptermijnen en doorbetaling, waardoor het belangrijk is dat horecaondernemers zorgvuldig omgaan met de keuze en toepassing van deze contracten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van nulurencontracten voor werknemers?

Voor werknemers in de horeca biedt een nulurencontract zowel voordelen als nadelen. Het grootste voordeel is de flexibiliteit: je kunt werken wanneer het jou uitkomt en eenvoudig werk combineren met studie of andere verplichtingen. Zeker voor oproepkrachten of seizoenskrachten is dit aantrekkelijk. Maar daar staat financiële onzekerheid tegenover, omdat je geen vast aantal uren hebt en je inkomen dus per week of maand kan verschillen. Hoewel je alleen loon over gewerkte uren krijgt, heb je ook recht op vakantiegeld, vakantiedagen en minimaal drie uur loon per oproep, zoals vastgelegd in de horeca-cao. Daarnaast heb je na 12 maanden recht op een contractaanbod met een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren. In vergelijking met andere contractvormen, zoals een min-maxcontract, biedt het nulurencontract minder werkzekerheid, maar meer flexibiliteit. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat je rechten en plichten zijn als je zo’n contract hebt.

 

 

 

Template Landingspagina's (93)

Daarom kies je voor Fooks als payroll specialist

Goed personeel is de kern van je bedrijf – en wij zorgen dat alles goed geregeld is voor  jou en je medewerkers. We hebben al meer dan 20 jaar ervaring. En we werken inmiddels voor 40.000 medewerkers in voornamelijk hospitality en horeca. 

  • Al 20 jaar de specialist in horeca payrolling
  • Vaste lage prijs, zonder onverwachte kosten 
  • Gratis Fooks Planningsapp
  • Ouderwets goede service
  • In 3 seconden je medewerkers uitbetalen met CashOut
  • Snel grote aantallen medewerkers verlonen door geautomatiseerde processen 

Veelgestelde vragen

Wat is een nulurencontract horeca?

Een nulurencontract in de horeca is een oproepcontract zonder vast aantal uren. De werknemer wordt alleen opgeroepen als er werk is en krijgt alleen betaald voor de daadwerkelijk gewerkte uren. Het contract valt onder de regels van de horeca-cao en de Wet ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB), die oproepcontracten extra bescherming biedt.

Wat zijn de voordelen van een nulurencontract horeca?

Voor werkgevers biedt het flexibiliteit om personeel op te roepen wanneer het druk is, zoals tijdens piekuren of evenementen. Voor werknemers biedt het de mogelijkheid om flexibel te werken, wat vaak goed past bij studenten of seizoenskrachten. Let op: na 12 maanden heeft de werknemer recht op een aanbod voor een contract met een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren in het afgelopen jaar.

Wat zijn de wettelijke rechten van een werknemer met een nulurencontract horeca?

Werknemers hebben recht op: minimaal drie uur loon per oproep, ook als zij korter werken. Een oproep die ten minste twee dagen van tevoren wordt gedaan. Loon bij ziekte over het aantal uren waarvoor zij zijn opgeroepen. Na 12 maanden recht op een contractaanbod met het gemiddeld aantal gewerkte uren van het afgelopen jaar. 

Hoe werkt de oproep binnen een nulurencontract horeca?

Volgens de horeca-cao moet de oproep minimaal 24 uur van tevoren worden gedaan. Wordt dit niet op tijd gedaan en weigert de werknemer, dan mag dat zonder gevolgen. Wordt de oproep ingetrokken binnen die termijn, dan behoudt de werknemer het recht op loon over de afgesproken uren.

Wat is het verschil tussen invalkracht-nuluren en seizoenskracht in de horeca?

 Een invalkracht met een nulurencontract wordt incidenteel opgeroepen, zonder vaste werkpatronen. Een seizoenskracht wordt voor een vooraf afgesproken, tijdelijke periode aangenomen (bijvoorbeeld het terrasseizoen), vaak met een contract voor bepaalde tijd. Beide typen vallen onder de horeca-cao, maar de inzet en contractduur verschillen.

Hoe kan een werknemer een verzoek doen om het nulurencontract om te zetten naar een vast contract?

Na 12 maanden heeft de werknemer wettelijk recht op een aanbod van de werkgever voor een contract met het gemiddeld aantal uren van de afgelopen 12 maanden. De werknemer kan dit ook zelf schriftelijk aanvragen als de werkgever geen aanbod doet. De werkgever moet hier dan binnen een maand op reageren.

Wat gebeurt er met het loon voor de uren als er geen werk is?

Als er geen werk is en de werknemer is niet opgeroepen, is er geen loonverplichting. Is de werknemer wél opgeroepen en wordt het werk binnen 24 uur geannuleerd (of minder dan 24 uur van tevoren), dan behoudt de werknemer recht op loon voor de afgesproken uren.

Wat zijn de opzegtermijnen voor een nulurencontract horeca?

Als er sprake is van een contract voor bepaalde tijd, kan het in principe niet tussentijds worden opgezegd, tenzij dit expliciet is afgesproken. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt een wettelijke opzegtermijn van één maand voor zowel werknemer als werkgever, tenzij anders afgesproken in het contract of de horeca-cao.

Maak een afspraak

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?

Onze collega’s Mylon, Robert, Max of Danny vertellen graag
wat we voor jullie kunnen doen. We horen graag van je.