De belastingdienst wordt streng op schijnzelfstandheid

31-05-24

De belastingdienst wordt streng op schijnzelfstandheid

De belastingdienst gaat controleren én handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat je als werkgever de contracten die je met een zzp’er hebt, goed tegen het licht moet houden. En ook als zzp’er doe je er goed aan om je afspraken te checken. Want de boetes zijn hoog, en voor jullie allebei. En handhaven mag met terugwerkende kracht over de afgelopen 5 jaar.

Werknemer of zzp’er?

Als je met zzp’ers werkt, moet je aan een paar eisen voldoen. Bijvoorbeeld:
-        de zzp’er werkt in opdrachtvorm
-        de zzp’er werkt zelfstandig en niet onder leiding en toezicht van de opdrachtgever
-        en maximaal 3 jaar achter elkaar.

Zet je een zzp’er in en doe je dat niet in lijn met de regelgeving, dan kan de belastingdienst die zzp’er beschouwen als een werknemer in loondienst. En is er sprake van schijnzelfstandigheid.

Deliveroo als voorbeeld

De wet lijkt eenvoudig: er is een arbeidsovereenkomst als er sprake is van arbeid, als die arbeid onder het gezag van een ander wordt gedaan en als loon is ontvangen. Maar in de praktijk zijn die definities niet zo helder. Daarom gebruikt de belastingdienst de criteria uit het Deliveroo-arrest uit 2023 om te bepalen of iemand een werknemer is, of een zzp’er. In die zaak kreeg Deliveroo trouwens ongelijk: de arbeidskrachten moesten niet als zelfstandigen worden beschouwd, maar als werknemers. Want de Hoge Raad keek vooral naar de feitelijke situatie en veel minder naar wat Deliveroo op papier had gezet. Zo vonden de rechters dat de afspraak dat bezorgers zich mochten laten vervangen niet heel veel waard was: in de praktijk bleek dat nauwelijks voor te komen.

Regel het goed, dat scheelt een hoop geld

Als de belastingdienst eenmaal vindt dat je met je zzp’er toch een arbeidsrelatie hebt, kan dat flink in de papieren lopen. Want als werkgever moet je loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en werkgeverspremies inhouden en afdragen. Dit kan met terugwerkende kracht gelden voor 5 jaar. Kijk daarom goed wat voor afspraken je nu hebt. Werk je bijvoorbeeld met goedgekeurde modelovereenkomsten? En worden die ook goed nageleefd? Werken jullie al lang samen en wil je dat zo houden? Pas het contract dan aan. Lopen er binnenkort contracten af, bedenk dan hoe je die wilt verlengen. Stap bijvoorbeeld over op payrollen bij Fooks. Dan weet je zeker dat alles goed is geregeld en loop je geen risico’s.

Nog even wachten op een nieuwe wet

Wetgeving die meer duidelijkheid moet geven, is in de maak. Maar het nieuwe kabinet heeft het er in het hoofdlijnenakkoord helemaal niet over. Dus je kunt ervan uitgaan dat het nog even duurt. Tot die tijd moet je het doen met de rechtspraak, zoals de uitspraak in de Deliveroo-case. Vraag je je af wat jullie het beste kunnen doen? We zijn er voor je. Maak een afspraak en kom sparren.


Bron: Advocaten van Nu

Delen:

Contact met Fooks 

Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Jesse, Robert of Max zijn er voor je.