Overwerken? Dit zegt de horeca-cao erover
01-01-01
Volle tafels, tevreden gasten en een goed draaiende onderneming. Het is druk in de zaak. Mooi natuurlijk. Maar als je team overuren maakt, wil je het netjes regelen. De horeca-cao bepaalt hoe: van uitbetaling tot tijd voor tijd. Zo hou je het leuk voor iedereen.
De cao in het kort
De horeca-cao zorgt voor een eerlijke balans tussen werknemer en werkgever. En omdat de regels duidelijk zijn, weet iedereen waar hij aan toe is. De cao is in het kort:
Rechten van je werknemers
- Eerlijke compensatie voor overuren: in tijd of geld.
- Uitbetaling van overuren tegen 100% van het uurloon.
- Correcte urenregistratie door de werkgever.
- Duidelijke afspraken over overwerk in het contract.
Plichten van je werknemers
- Redelijke verzoeken tot overwerk horen bij het vak, zeker in drukke periodes.
- Weigeren mag, maar alleen bij onredelijke verzoeken of als de Arbeidstijdenwet wordt overschreden.
- Uren goed bijhouden is een verantwoordelijkheid van jullie samen. Gemiddeld mag je - gemeten over een periode van 16 weken - trouwens niet meer dan 48 uur per week werken.
Minuren
Niet alleen overuren komen voor, soms zijn er minuren. Dat zijn uren die een medewerker minder werkt dan in het contract staat. De cao is daar duidelijk over:
- Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het aanbieden van voldoende werkuren.
- Minuren kan je niet zomaar verrekenen met loon of overuren.
- Verrekenen mag alleen als dit schriftelijk is vastgelegd.
Een goede urenregistratie is dus heel belangrijk. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en voorkom je scheve gezichten.
Overwerk weigeren?
Flexibiliteit is belangrijk in de horeca, maar er zijn grenzen. Je medewerker mag overwerk weigeren als:
- Je verzoek niet redelijk is (bijvoorbeeld structureel of last minute)
- Het overwerk de Arbeidstijdenwet schendt, of
- Er gezondheids - of privésituaties spelen waardoor het niet haalbaar is.
Eerlijk
Met eerlijke afspraken over overwerk en compensatie zorg je voor rust, duidelijkheid en een betere samenwerking met je team. Door je goed aan de cao te houden voorkom je misverstanden en hou je de sfeer op de werkvloer goed. Payroll of verloon je via Fooks? Dan heb je hier natuurlijk geen omkijken naar. We regelen de verloning altijd in lijn met de horeca-cao.
Delen:
Misschien ook interessant
Contact met Fooks
Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Robert, Max of Danny zijn er voor je.