Overuren uitbetalen in de horeca
18-11-25
In de horeca zijn drukte en piekmomenten eerder regel dan uitzondering. En daardoor komt het vaak voor dat je personeel extra uren maakt. In de nieuwe horeca-cao is afgesproken wat de regels zijn voor extra uren, en hoe je overwerk uitbetaalt. We zetten het voor je op een rij.
Uren bijhouden
In de horeca geldt een standaardarbeidstijd van 1.976 uur per jaar. Dat is gemiddeld 38 uur per week. Werken je mensen structureel meer? Dan zijn dat overuren: overuren zijn alle uren die boven de afgesproken arbeidstijd in het contract of de cao worden gewerkt. Door onregelmatige werktijden, langere openingstijden en piekdrukte heb je er niet altijd meteen zicht op, maar het is superbelangrijk dat je die uren goed bijhoudt. Want dan gaat er ook niets mis met uitbetalen of compenseren.
Zo compenseer je overuren
De horeca-cao 2025-2026 geeft je 2 manieren om overuren te compenseren.
- Uitbetalen
- Je betaalt overuren uit, tegen 100% van het uurloon.
- Uitbetalen doe je op zijn laatst in de maand na afloop van de referteperiode van 12 maanden
2. Tijd-voor-tijdregeling
- Overuren die werknemers maken nemen ze later als doorbetaalde vrije tijd op.
- Zijn na 12 maanden niet alle urne opgenomen? Dan betaal je die alsnog uit.
Meer flexibiliteit met tijd-voor-tijd
De tijd-voor-tijdregeling zorgt voor flexibiliteit: medewerkers nemen hun overuren later op als vrije tijd. Zo blijft de werk-privébalans in evenwicht en hou je gemotiveerd personeel. Zonder dat je extra loonkosten maakt. Uren die niet opgenomen worden binnen de referteperiode, betaal je alsnog uit. Wel zo eerlijk.
Toeslagen en extra vergoedingen
Naast gewone overuren zijn er in de horeca ook extra toeslagen voor onregelmatige werktijden:
- avondwerk
- werk in het weekend
- werkt tijdens feestdagen
Deze toeslagen zijn bedoeld om flexibel werken in de horeca eerlijk te belonen. Door je aan deze regels te houden voorkom je misverstanden. Dat is fijn voor je mensen én voor jou.
Payroll je bij Fooks? Dan zit je goed
Bij Fooks Payrolling zorgen we ervoor dat overuren in de horeca helemaal volgens de cao worden afgehandeld, inclusief correcte registratie, duidelijke uitbetaling of tijd-voor-tijdregeling en automatische verwerking van toeslagen voor onregelmatige werktijden. Zo blijft je administratie op orde en kunnen je medewerkers doen waar ze goed in zijn: gasten blij maken.
Delen:
Misschien ook interessant
Contact met Fooks
Heb je een vraag? Of wil je weten wat we voor je kunnen doen?
Onze collega’s Mylon, Robert, Max of Danny zijn er voor je.